Česa v ambulanti družinske medicine v Sloveniji ne vidimo

Kot smo že omenili v naših prejšnjih objavah, so tako bolezni, kot organizacija zdravstvenega sistema, v primerjavi razmerami doma popolnoma drugačni. Posledično se vsakodnevno srečujemo s stanji, ki so tukaj vsakdanja, pri nas pa redka eksotika, ki se obravnava v največjih bolnišnicah.

Malarija

Prvo mesto na seznamu si zagotovo zasluži naša najpogosteje postavljena diagnoza, malarija. Doma bi si bolnik z malarijo zaslužil obsežno obravnavo v bolnišnici, saj ima malarija pri osebah, ki se z njo okužijo prvič, navadno hujši potek. Na naši kliniki dobi povprečna odrasla oseba, ki zboli za malarijo večkrat letno, zavojček z 24 tabletami in morda hitri test za potrditev diagnoze, v kolikor vanjo nismo popolnoma prepričani. V primeru, da je bolezni pridruženo bruhanje, si bolnik zasluži še intramuskularno injekcijo Artemetra ter v primeru visoke vročine še paracetamol.

Naše najpogosteje predpisano zdravilo Lonart (kombinacija Artemetra in Lumefantrina) in pozitivni hitri test za malarijo.
Naše najpogosteje predpisano zdravilo Lonart (kombinacija Artemetra in Lumefantrina) in pozitivni hitri test za malarijo.

Komarji Anopheles, ki so prenašalci malarije, so aktivni skoraj izključno med sončnim zahodom in vzhodom, zato je ključno, da so ljudje pred njihovimi piki zaščiteni tekom noči. Dobro zaščito lahko dosežemo z dosledno uporabo mrež proti komarjem, ki jih napnemo preko ležišč. Posledično uporabo mrež svetujemo vsem, ki obiščejo kliniko, uporabljamo pa jih tudi sami.

Ena izmed naših postelj.
Ena izmed naših postelj.

 

Zapletena (Huda) malarija

Hujšo obliko malarije imajo v Keniji navadno otroci. Pri odraslih, ki so malarijo že mnogokrat preboleli, so težji poteki zaradi že razvitega imunskega odziva proti parazitu izredno redki, vseeno pa jih lahko srečamo pri osebah z oslabelim imunskim sistemom. Bolniki z zapleteno malarijo imajo visoko vročino, motnje zavesti, nizek krvni tlak, zaradi obsežnega uničenja rdečih krvničk s strani parazitov so lahko anemični. Kadar se zaradi velike količine hemoglobina njihov urin barva rjavo, smo priča zapletu imenovanemu blackwater fever. Pri najhujši obliki bolezni, cerebralni malariji, so pri bolnikih prisotne konvulzije, ki jih na srečo še nismo videli.

Otrok s hudo malariji, ki je potreboval intravensko terapijo.
Otrok s hudo malariji, ki je potreboval intravensko terapijo.

Kot pričakovano smo hudo malarijo v veliki večini primerov videli pri otrocih. Po intravenski terapiji z Artezunatom, paracetamolom in nadomeščanju tekočin se je stanje pri vseh izboljšalo. Terapijo z artezunatom ponovimo še po 12. in 24. urah, nato pa pričeli s standardno terapijo, ki se sicer uporablja pri blažji obliki bolezni.

Isti otrok po prejetju prve doze Artezunata, Paracetamola in infuzije tekočin. Po odstranitvi venske linije smo se odločili še za dodatno nadomeščanje tekočin.
Isti otrok po prejetju prve doze Artezunata, Paracetamola in infuzije tekočin. Po odstranitvi venske linije smo se odločili še za dodatno nadomeščanje tekočin.

HIV

Omembo si seveda zasluži tudi HIV, s katerim se srečujemo vsakodnevno. V našem okrožju ima okužbo s HIV približno 25% ljudi. Po podatkih NIJZ ima v celi Sloveniji HIV približno 900 ljudi. V mesecu in pol dela na kliniki smo obravnavali več kot 2000 pacientov, kar pomeni, da je bilo s HIV-om okuženih okoli 500 naših bolnikov.

Na srečo se je situacija v zadnjih letih s povečanjem dostopnosti testiranja in terapije, ki sta brezplačna, občutno izboljšala. Tako večina HIV pozitivnih bolnikov prejama ustrezno terapijo in ima posledično dobro kakovost življenja.

Zapleti okužbe z virusom HIV

Kljub vsemu so bolniki z virusom HIV vodeni slabše kot pri nas. Zaradi oslabljenega imunskega odziva (virus HIV namreč napada limfocite) pogosto zbolevajo za boleznimi, ki jih povzročajo za zdravega človeka relativno nenevarni virusi, bakterije in paraziti. Do zdaj smo se srečali z dvema izmed njih.

Zelo pogost zaplet je pasavec, ki je posledica reaktivacije virusa noric. Pasavec je sicer pogosta diagnoza tudi v domačih ambulantah družinske medicine, pojavlja se predvsem pri starejših, njegovo pojavnost učinkovito zmanjšujemo s cepljenjem. V Keniji ga srečujemo veliko pogosteje in pri občutno mlajši populaciji, prav tako je pogosto prizadeta večja površina kože

 

Pasavec.
Pasavec.

Obravnavali smo tudi bolnika z mnogo redkejšim zapletom, Kaposijevim sarkomom. Gre za rakavo bolezen, ki je posledica okužbe s Humanim herpes virusom 8. Njen pojav pri bolnikih s HIV kaže na hudo imunsko oslabelost, okužba s HIV je na tej točki že vstopila v stopnjo AIDS-a. Kaposijev sarkom prepoznamo po značilnih temnih počasi rastočih izpuščajih po celotni koži, podobne spremembe lahko najdemo tudi na notranjih organih.

Tuberkuloza

Bolezen, ki je bila v Sloveniji tekom prejšnjega stoletja uspešno nadzorovana (dandanes beležimo le posamezne primere), je v Keniji še vedno močno razširjena. Pogosto je edina težava bolnikov dolgotrajen kašelj. Še posebno nas skrbi, kadar bolniki izkašljujejo kri, izgubljajo na telesni teži ali imajo pridruženo okužbo z virusom HIV, saj za tuberkulozo pogosteje zbolevajo osebe z oslabljenim imunskim odzivom. V domači ambulanti bi v primeru dolgotrajnega izkašljevanja krvi najprej pomislili na rakavo obolenje dihalnih poti. Ker je tuberkuloza izjemno nalezljiva, se posledično upravičeno bojimo vsakega bolnika z dolgotrajnim nepojasnjenim kašljem. Na srečo ima Kenija organiziran državni program za boj proti tuberkulozi. Tako testiranje kot tudi zdravljenje sta brezplačna. Zato bolnike že ob najmanjšem sumu napotimo na obravnavo v eno izmed sosednjih bolnišnic, kjer v primeru pozitivnega rezultata testiranja pričnejo z zdravljenjem, ki traja najmanj pol leta.

Trebušni tifus

Ali le tifus, kot mu pravijo tukaj, je bolezen, ki jo povzroča bakterija Salmonella typhy. Diagnoza je težavna, saj se z nespecifičnimi simptomi, kot so slabost, glavobol, naraščajoča vročina, ki doseže vrh po drugem tednu, pridružene so lahko tudi prebavne težave. V Slovenji bi bolezen lahko dokazali s pomočjo različnih laboratorijskih testov, v Majiwi pa diagnozo postavimo le na podlagi klinične slike. V primeru, da se okužbe ne zdravi z ustreznimi antibiotiki, lahko pride do razvoja zapletov, kot so osteomielitis, predrtje prebavnega trakta, holecistitis, miokarditis ni meningitis, ki so lahko usodni. Do sedaj smo obravnavali le en primer trebušnega tifusa z zapleti, šlo je za mlajšega fanta, ki je predolgo odlašal z obiskom zdravnika. Po nadomeščanju tekočin in začetnem odmerku antibiotikov smo ga napotili v bližnjo bolnišnico.

Bolnik s trebušnim tifusom med prejemanjem intravenske terapije.
Bolnik s trebušnim tifusom med prejemanjem intravenske terapije.

Kljub temu, da se bomo z opisanimi boleznimi po vrnitvi najverjetneje srečali le nekajkrat, vseeno menimo, da bodo izkušnje, ki jih vsakodnevno nabiramo na kliniki, izjemno dobrodošle.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dentalski blog – Laki lit

Na naši kliniki je urejeno tudi področje zobozdravstva, tako v smislu preventive kot tudi kurative. Zaradi slabe dostopnosti do zobozdravstvenih storitev ter pomanjkanja ozaveščenosti oralne

Preveri več

Začnimo pri osnovah

Šele po treh tednih vsakodnevnega srečevanja z nalezljivimi kožnimi boleznimi, slabo urejeno zobno higieno, menstrualno revščino in spolno prenosljivimi boleznimi, smo se docela zavedli, v

Preveri več

Prvi teden, prva urgenca

Moramo si priznati, da nas je pred začetkom dela na kliniki kar precej skrbelo, kako se bomo znašli prvič v vlogi samostojnih zdravnikov in zobozdravnika.

Preveri več